Select Page

Hva er forskjellen på en interiørdesigner og boligstylist?

I dag florerer det av tjenester og begreper på fagfolk i interiørbransjen. Det kan virker som om de utfører nesten de samme tjenestene, og det kan være litt vanskelig for en forbruker å skille mellom disse. Vi ønsker derfor å forklare det på en enkel måte.

Hva er en boligstylist?

En boligstylist er en som styler boligen din for salg. De er altså ikke opptatt av å finne ut av hva du liker, ønsker og har behov for. De er ikke der for å skape ditt hjem. Derimot er de der for å skape en atmosfære og en stemning som skal appellere til flest mulig kjøpere. Det kan for mange være litt uvant og ubehagelig å se hjemmet sitt bli forvandlet til noe de ikke liker eller ville valgt selv.

Som sagt så er jobben til en boligstylist å treffe et bredest mulig spekter av potensielle kjøpere. Det er ingen fasit på hva boligstyling er, og per i dag er det ingen formell utdannelse, svært få bøker og veldig få kurs som er rettet mot de som vil jobbe med dette. En boligstylist kan derfor være alt fra selvlært til en som har høyere utdannelse innen interiør.

En typisk stylet bolig vil være strippet for personlige bilder og eiendeler. Den er ryddet til det ekstreme og ofte kommer boligstylisten med egne produkter til å fullføre resultatet før fotografering. Du kan si det er tre måter å bruke en boligstylist på:

  1. Råd og veiledning. En boligstylist vil komme hjem til deg og i løpet av en times tid gå gjennom hele boligen din og komme med konkrete råd. Etter dette står du selv som selger ansvarlig for å gjennomføre anbefalte endringer. Du blir kanskje rådet til å kjøpe inn litt puter og tepper eller et sengeteppe. (Det er også lov å dra på en raidetur blandt venner og familie og låne alt de har). Dette fungerer bra for de som allerede har en stor interesse for interiør og hjemmet deres trenger minimalt med styling.                                                                                                         
  2. Delstyling. En boligstylist vil komme på befaring for å få et overblikk over hva du har som kan brukes og hva de skal ta med. Ofte vil du få en liste over ting som må gjøres før stylisten kommer tilbake og styler før foto. Dette fungerer for deg som har alt av store møbler, men som trenger puter, pledd, tepper, sengetepper, lamper, bilder, planter og eventuelt litt småmøbler.                                                                                                                                             
  3. Fullstyling. Dette er for deg som skal selge et tomt hjem. Her kommer stylisten inn med alt og setter det opp så det ser ut som et hjem, med møbler og interiør.

Boligstyling er blitt veldig populært ettersom det kan øke interessen hos potensielle kjøpere og dermed resultere i raskere salg og/eller gå over prisantydning. Det er veldig vanlig for meglere å samarbeide med boligstylister.

 

 

Hva er en interiørdesigner?

En interiørdesigner er en som hjelper deg med å skape ditt miljø og interiør i din bolig, hytte eller på arbeidsplassen. En interiørdesigner vil fokusere på dine behov, ønsker og stil og de vil jobbe med deg og ditt ønske om å skape et hjem, i motsetning til boligstylisten som fokuserer på kundegruppen som skal kjøpe ditt hjem.

Det er flere navn på en interiørdesigner. De vanligste vil være interiørhjelp, interiørkonsulent, interiørstylist eller interiørveileder. Det er ikke rart det er forvirrende. I tillegg så er det da interiørdesigner og interiørarkitekt. En interiørarkitekt jobber gjerne tett med arkitekter og jobber ofte på store prosjekter, så jeg går ikke mer inn på det nå, men de er ofte med på de største prosjektene der arkitekturen inni bygningen skal skapes eller endre.

Selv er jeg, Cecilie, utdannet interiørarkitekt. Vi hadde stort sett oppgaver som var kommersielle; altså ikke privatboliger. Over til høyre ser du en sketch fra et museum jeg gjorde, med bevegelige vegger. Konseptet var bevegelse i foto som ble overført til utstillingsmåten. Til venstre er en restaurant jeg designet i Kristiansand der mye av konseptet var kortreist mat og forholdet mellom de som lagde det på kjøkkenet og kunden. Vi jobbet mye med konseptutvikling ved studiene, videre med analyse av bygget og rommene og tegnet bruksdiagrammer og soner. Vi lærte å fokusere på kontraster og samspill i materialer. Nå jobber jeg mest med private kunder som ønsker hjelp til å skape et hjem og et miljø som er både brukervennlig, personlig og at det er basert på deres først og fremst behov, men også ønsker. Dette er alt fra kunder som ønsker hjelp til å velge farger på veggen, til utforming av kjøkken, til organisering av ting og tang og til totale renoveringer av flere etasjer.

Det er flere måter å få hjelp på når du skal gjøre noe med hjemmet ditt, på kontoret, i hytta eller butikken. Det er jo ikke noe fasit på dette heller; men det er sånn ca her at det fordeles etter kunnskap og erfaring.

  • Interiørveiledning. Her kommer interiørveilederen hjem til deg og sammen vil dere gå over de aktuelle rommene. Du kan si at det er litt det samme som en veiledningstime med en boligstylist. De kommer med råd og sammen diskuterer dere potensielle løsninger. Dere snakker kanskje om farger, ommøblering, hva som kan byttes ut og kjøpes inn. Det er litt som å ha en å sparre med hvis du har låst deg fast i all inspirasjon eller ikke helt klarer definere hva du ønsker og trenger. En slik veiledning varer som regel opp til to timer. Etter dette er det opp til deg selv å gå videre
  • Interiørkonsultasjon. Dette er interiørveiledning med det lille ekstra. Her vil interiørkonsulenten komme hjem til deg på en befaring, stille spørsmål/foreta en behovsanalyse og ta nødvendige bilder og oppmåling. Etter dette vil de utarbeide et moodboard. Dette er et veiledende verktøy med masse inspirasjonsbilder for å kommunisere at man har forstått ditt ønske om stil og atmosfære. Videre kan en interiørkonsulent levere et forslag på produkter.
  • Interiørdesigner. Dette er da hakket videre etter interiørkonsulent. Nå vil du også få en konkret møbleringsplan, 2D- og 3D-tegninger, en belysningsplan og en mer konkret shoppingliste med produkter. Det er en helhetlig løsning, der dere sammen skaper en total løsning for boligen.

HER SER DERE TO FORSKJELLIGE FORSLAG PÅ HVA MAN KAN MOTTA SOM KUNDE AV EN INTERIØRKONSULENT ELLER INTERIØRDESIGNER.

Om du ønsker å vite mer om hvordan vi i Marø interiør jobber med boligstyling og interiørdesign, send meg en mail og spør her.

Hilsen Cecilie