HVA ER FARGER OG HVORDAN FUNGERER DE?

Farger er kort fortalt lys. Når det er helt mørkt ser ikke hvilke farger som er rundt oss. Så det må lyskilder til for å se farger. Overflaten det treffer vil enten absorbere lyset eller reflektere det og det er det som avgjør hvilken farge vi ser. Vi deler fargene opp i hvitt, sort, grått og kulørt. Kulørt er da de andre fargene; rødt, rosa, gul, blått, turkis osv.

Så når lyset treffer overfalten er det en av disse tingene som skjer:

  • Alt lyset reflekteres tilbake og vi opplever overflaten som hvit
  • Alt lyset absorberes inn og vi opplever overflaten som sort.
  • En av fargene reflekteres tilbake, resten absorberes. Det er fargen som reflekteres som vi vil se. Dette kan f.eks da være gult.
  • Noen av fargene absorberes og noen reflekteres og vi opplever overflaten som grå. Alt ettersom hvor mye som reflekteres/absorberes, så får vi jo lyse til mørke gråtoner.

Her ser du en illustrasjon.

Derfor oppfattes farger annerledes i forskjellige rom. Det kan være pga dagslys/kveldslys, med forskjellige pærer, overflatens struktur osv

Farger er så å si levende og kan nesten ses litt på som laserstråler og en kan tenke at de reflekteres tilbake i forskjellige vinkler alt ettersom hvordan overflaten er. Om den er glatt eller ruglete.

Her er en illustrasjon som viser dette:

Om du ønsker å lese og lære med om farge og gå litt mer i dybden av det jeg så vidt veldig enkelt (prøvde i hvert fall) forklarte over så sjekk ut Johannes Ittens bok: Enkel fargelære.

Det er hans fargeteori som vi kjenner til i dag som fargesirkelen med primærfarger, sekundærfargen og tertiærfarger, komplimentærkonstraset og kalde- og varmefarger.

Denne teorien er jo det vi i bransjen bruker i dag når vi designer og skaper miljøer for å skape harmoni og/eller kontraster, spennende kombinasjoner eller fargerike rom. Fargesirkelen er et supert verktøy for å fargesette prosjektet ditt

Så jeg håper jeg kan enkelt klare å formidle til deg noen av tipsene og triksene som brukes i dag.

Ord og uttrykk som er greit å vite

Før vi begynner med hvordan bruke denne fargeteorien, så er det greit å få på plass de mest brukte uttrykkene som brukes mye og som legger grunnlaget for hvordan bruke det vi kaller fargesirkelen, eller fargehjulet

1 FARGESIRKELEN:

Fargesirkelen er en oversikt over 3 fargekategorier som vi bruker for å forklare hvilke farger vi skakker om. Det er tre hovedkategoriene er: primærfarger, sekundærfarger og tertiærfarger. Sirkelen består av 12 farger og ser slik ut:

2 PRIMÆRFARGENE:

I senter av sirkelen ligger det vi kaller primærfargene. Vi ser i hjulet gul, rød og blå. Men sammen med disse tre så er også hvit og sort primære, men de er ikke med i sirkelen da de ikke er regnet som kulør. Kulør er bare et annet ord for farge. Altså ikke sort, hvitt eller grått. Primærfargene er betegnet som de rene fargene og kan ikke blandes av noen andre farger. De er plassert innerst i kjernen av sirkelen.

3 SEKUNDÆRFARGENE:

Sekundærfarger er farger som oppstår når du blander to av primærfargene i like deler. Når du jobber med fargesirkelen så går man med klokka og blander slik: Gult og rødt blir oransje. Rød og blå blir fiolett og blått og gult blir grønt. Som de ser i sirkelen, er disse fargene plassert utenpå primærfargene.

4 TERTIÆRFARGENE

Den siste fargekategorien er tertiærfargene. Dette er farger som er blandet likt av en primærfarge og en sekundærfarge. Primærfargen ligger inntil to sekundærfarger så da vil blandingen se slik ut: Primære gul ligger på den ene siden inntil sekundære oransje og blandes til teriære guloransje. Gul ligger også inntil sekundære grønn og blandes til en teriær gulgrønn. De teriære fargene ligger ytterst i fargesirkelen og er plassert mellom den primære og sekundære fargen den er blandet av.

 

Da har vi gått igjen om det tre hovedkategoriene. Så håper det ga et lite grunnlag og at du lærte litt. Det vi skal se på nå er to måter til å dele fargesirkelen opp i. Du har kanskje hørt om kalde og varme farger? Jeg syntes lenge dette var vanskelig å forstå og skjønne. Hvordan kan en kunne skille disse fra hverandre? Jeg følte ikke at fargene hverken var kalde eller varme for meg. Og det er jo litt omdiskutert om fargene kan skilles på denne måten, men det er en del av teorien. Så om du ikke «føler» det, så ikke fortvil, du er ikke alene. Men her er en enkel måte å lære seg teorien på. Sirkelen deles i to, som på bildet under og de som er på den rød siden er varme, tenkt på ild og glød. Det er rødt og det varmer. På den blå halvsiden er de kalde fargene; tenk på isbreer og kalde blå vann.

                                                     

En annen måte, og siste i dette innlegget, er å dele sirkelen opp i er det som kalles komplimentærkontraster. Dette er fargene som ligger tvers ovenfor hverandre; Gul og oransje, rødt og grønt osv.  Et kompliment er en positiv bemerkning og en kontrast er jo det motsatte av hverandre. Så det ligger litt i ordet hva dette er: Det er at kontrastfargen «gir komplimenter» til hverandre. Hvis du skjønner hva jeg mener…. Videre forklart: En blå sofa med oransje puter eller puter med oransje i vil gjøre at den blå sofaen vil fremmheves og nesten virke enda mer blå. I fargesirkelen finner du komlimentærkontrastene her:

Da håper jeg at du ble litt klokere og kanskje litt mer nysgjerrig på hvordan denne teorien og kunnskapen kan brukes for å skape fargepalletter som snakker godt sammen i det miljøet du ønsker å bruke det.

Videre i bloggen vil det komme masse flere tips, råd, dypdykk i farger, fargesirkelen og inspirasjonsbilder fra hvordan det kan se ut.

Og finner du ikke det du ønsker å lese og lære om, så send meg en mail så skal jeg lage et innlegg på det.

Ha en fargerfin dag videre, Cecilie