I disse dager så leser jeg om alle tips og triks for å få hjemmekontoret til å fungere:
Stå opp, kle på deg, lag rutiner, avtal lunsj med noen (enten i husholdningen eller digitalt som f.eks teams), ha det ryddig, ikke la deg friste av tv og klesvask, bytt på tid til å passe på barna osv osv. Og stort sett så er jeg fan av tips og råd og hvis jeg ikke tar helt feil, så er det vel det vi alle elsker. Der vi sitter i en situasjon og lurer på noe, så elsker vi å lete etter tips og råd. Men jeg kjenner jeg blir litt frustrert. Jeg har i snart to år prøvd å jobbe hjemmefra etter jeg startet mitt eget firma. Jeg sier prøvd, for jeg har ikke fått det til. Mine utfordringer har vært så å si alle de over.

Jeg har brukt altfor lang tid på å stå opp om morgenen og suller med frokost og å kle på meg når jeg vet jeg ikke skal noen steder. Men i ettertid har jeg skjønt at dette bunner nok litt i at jeg ikke har helt lagt en plan for hva jeg skal jobbe med og at det å bygge bedrift er å lære seg masse ting en ikke kan og at arbeidsoppgavene må en skape og gi til seg selv. Men i nesten to år så funket jeg best når jeg stod opp og gikk rett på en kafe og jobbet. Når jeg først satt der, så tvang jeg meg litt til å måtte finne på noe å gjøre. Men i dag, så kan vi ikke gå på kafe.

Andre ting som var vanskelig med å være hjemme var stillheten, jeg blir så ufokusert av stillhet, jeg jobber best når det summer litt rundt meg og jeg kan «lage» min egen boble. Til og med biblioteket er for stille for meg. Så når jeg først satt på kafe så måtte jeg helst høre på musikk for da kom jeg i «boblesonen». Jeg vet at veldig mange er stikk motsatt av meg, de fleste jeg møter må helst ha det stille og jeg kan tenke meg at med hjemmekontor kan dette for familier være utfordrende.
Hjemme kunne jeg også finne på alle mulige andre ting; se på tv, spise mat, treffe venninner og alt mulig annet.

Så jeg kjenner jeg blir litt frustrert over disse tips og rådene for de får det til å høres så enkelt ut. Det jeg lurer på er hvordan andre klarer det nå, i disse koronatider, der vi ikke har noe valg.
Overraskende nok har jeg klart meg ganske fint med hjemmekontor denne uken, men det er kanskje fordi jeg er i et annet miljø en vanlig. Vi (jeg og samboer) pusser opp hjemme og er derfor i frivillig karantene/hjemmekontor hos «svigers». Så vi dro på lageret og hentet en stylingkontorpult til meg, så det er jo helt topp. Så her sitter jeg i hjørnet av gjesterommet og titter ut av vinduet (jeg klarer ikke jobbe med ansiktet mot en vegg… har jeg funnet ut… ) og lurer på, som sagt, hvordan alle dere andre har det.

Så jeg har spurt andre jeg kjenner, og ikke kjenner, om hvordan de har det med hjemmekontor. Jeg har spurt venner og jeg har spurt i forskjellige grupper jeg er med i på FB og sakte men sikkert kommer det svar og jeg har fått lov å dele disse med deg. SÅ kanskje du også finner en lettelse i at det ikke bare er du og jeg som finner det utfordrende, kanskje finner du noen løsninger du kan ta med deg eller kanskje du også har lyst til å dele dine opplevelser og erfaring med oss andre. Da er det bare å sende meg en mail (cecilie@marointerior.no) og så skal jeg sende deg skjemaet.

Så her kommer de første hjemmekontorsituasjonene.

Første hjemmekontor er fra Hanne i Oslo, hun er 39 år, jobber som rådgiver/tillitsvalgt i en statlig etat.
1) Har du måtte endre hverdagen din og ta med deg kontoret ditt hjem eller er dette vanlig hverdag for deg?
Jeg har blitt pålagt hjemmekontor av arbeidsgiver, og har tatt med meg PC, skjerm og tastatur hjem. Sitter vanligvis på kontor i sentrum med kollegaer.

2) Hvordan klarer du å skille mellom «jobben» og hjemmet? Har du noen rutiner på dette?
Jeg har innredet ett rom i leiligheten til kontor. For å markere starten og slutten på arbeidsdagen, tar jeg med en skål med diverse ting (telefon, handsfree, håndkrem, leppepomade, snus osv.) inn på kontoret om morgenen, og ut fra kontoret når arbeidsdagen er ferdig.
Jeg spiser lunsj på kjøkkenet, og begynner arbeidsdagen til samme tid hver dag (kl. 09.00). Tar en tur ut hver dag, gjerne rundt kl. 15, og jobber litt mer etter turen.
Når jeg avslutter arbeidsdagen, varierer litt – avhengig av hvor sliten jeg er i hodet og hvor mye det er som haster å få gjort. Sånn pleier det å være ellers også, så det er vanlig praksis for meg.

3) Hvor er arbeidsplassen di? Hva er det viktigste du har der for at det føles som en arbeidsplass. Er det noe du savner fra en kontorplass, enten om du nettopp har flyttet til hjemmekontor eller holdt på en stund.
Arbeidsplassen min er vanligvis i Oslo sentrum. Nå som den er hjemme, er det viktig for meg at den er på et eget rom, så jeg kan lage et skille mellom arbeid og fritid. Det er viktig for meg at jeg ikke sover, ser på TV eller spiser lunsj eller middag på det rommet jeg jobber på. Det er også viktig at jeg kan lukke døren, da jeg har en del videomøter og telefonsamtaler, og samboeren min også har hjemmekontor i disse dager. For at det skal føles som et skikkelig kontor, har jeg tatt med stor skjerm, tastatur osv. hjem, og har innredet rommet med kontorpult og bokhyller.

Jeg savner en skikkelig kontorstol og en hev/senk-pult som jeg har på det vanlige kontoret mitt. Savner også å snakke med kollegaer ansikt til ansikt, og det å faktisk bevege seg til og fra kontoret slik at man ikke befinner seg hele døgnet på samme sted.

FRA HJEMMEKONTORET TIL HANNE:

       

4) Hva er dine viktigste rutiner for å:
– Være effektiv: Ha faste rutiner, passe på å komme seg ut og få bevegelse og luft, ha en skikkelig spisepause på annet rom.
– Holde motivasjonen oppe: Ta en arbeidsoppgave av gangen, og passe på å haven så normal arbeidsdag som mulig. Det vil si å begynne til vanlig tid hver dag, og ikke sitte utover kveldene. Viktig også å ha fri i helgene.        – Passe på helsa: Få inn en time med bevegelse og frisk luft hver dag. Prøve å ikke sitte stille for lenge av gangen siden jeg ikke har ordentlig kontorstol. Være litt sosial med samboeren i løpet av arbeidsdagen.

5) Har du tatt noen tiltak i forhold til arbeidsverktøy som stol, belysning, høyde på skjerm eller er du en av de som kan jobbe «hvorsomhelst»
Har tatt med de viktigste tingene hjem: stor skjerm, tastatur og mousetrapper som jeg kobler på laptopen. Vurderer å hente kontorstolen min også for å få bedre sittestilling. Har et skrivebord hjemme allerede.

6) Hva med følelser som ensomhet og fellesskap? Er det noe som du kjenner på? Evt hvilke tiltak gjør du?
Savner å snakke ansikt til ansikt med kollegaer i løpet av dagen. Prøver å sosialisere litt med samboeren, men må nok legge inn noen videomøter av mer sosial karakter med noen kollegaer hvis dette varer lenge.

7) Hva er de største utfordringene du møter i hverdagen enten om den er ny eller kjent med å ha hjemmekontor?
Utfordrende at alle møter er på video, blir mindre kollegialt tøys og samhold nå. Også utfordrende å passe på rutiner og skillet mellom arbeid og fritid, og å få inn nok bevegelse i løpet av dagen. Ergonomisk er det heller ikke helt optimalt blant annet pga stol og pult.

8) Hva er dine beste tips og råd til å ha en velfungerende dag på hjemmekontoret?
Skill mellom arbeid og fritid, lag faste rutiner og ha fast arbeidstid så langt det er mulig. Marker starten og slutten på arbeidsdagen på en eller annen måte – ved å lukke døren til kontoret, eventuelt rydde vekk PC osv. hvis man har kontoret i stuen eller et annet sted som man ikke kan lukke av. Husk å få inn bevegelse og en tur ut i dagslys i løpet av dagen, og ring og snakk med kollegaer litt oftere enn vanlig 😊

Takk til Hanne for utfyllende svar og gode tips og råd. Det virker som om hun har funnet en struktur som passer henne, jeg tror ikke jeg er like strukturert og de siste månedene har jeg hatt hjemmekontor på spisestuebordet og trives veldig godt med å sitte litt åpent og kunne ha en stor plass å boltre meg på. Vi har et kontor i leiligheten vår, men der klarer ikke jeg å sitte. Der er det to store skjermer og et tastatur og ikke noe plass til min laptop som jeg jobber best på til min samboers store fortvilelse. Av og til sitter jeg også på gulvet og jobber med sofabordet som arbeidsbord. Da kan jeg også ha på en serie i bakgrunnen for å konsentrere meg bedre.

Neste som har svart på spørsmålene er Linda. Hun jobber på hovedkontoret i Felleskjøpet og med nettbutikken skrapekort.no. Hun bor på Skedsmokorset er gift og har to gutter på 1 1/2 og 3 år.

Bilde fra Lindas kontorplass


1) Har du måtte endre hverdagen din og ta med deg kontoret ditt hjem eller er dette vanlig hverdag for deg?
Tatt med hverdagsjobben hjem og satt det opp sammen med resten.

2) Hvordan klarer du å skille mellom «jobben» og hjemmet?
Alt av jobb er på en pult, ellers ikke noe skille.

3)Har du noen rutiner på dette?
Fast arbeidstid for dag-jobben, men ellers ikke.

4)Hvor er arbeidsplassen din?
På Soverommet.

5)Hva er det viktigste du har der for at det føles som en arbeidsplass.
Pc..

6)Er det noe du savner fra en kontorplass, enten om du nettopp har flyttet til hjemmekontor eller holdt på en stund.
Plass til å ha mer orden, en skjerm til og noe mer inspirerende rundt meg. Og folk

7) Har du tatt noen tiltak i forhold til arbeidsverktøy som stol, belysning, høyde på skjerm eller er du en av de som kan jobbe «hvorsomhelst»?
satt inn en lampe og justert kontorstolen, men ikke gjort noe mer enda..

8)Hva med følelser som ensomhet og fellesskap? Er det noe som du kjenner på?
Ja, synes det er ensomt. Snakker mye på tlf som hjelper litt..

9)Hva er de største utfordringene du møter i hverdagen enten om den er ny eller kjent med å ha hjemmekontor?
Unger hjemme, sitter litt ukomfortabelt, har ikke tatt med meg alt jeg trenger fra jobb, stivner litt i skuldrene,

10)Hva er dine beste tips og råd til å ha en velfungerende dag på hjemmekontoret?
Ha en plan for hva jeg skal gjøre,

Linda er på en måte en hjemmekontorhybrid. Hun har siden hun startet sin egen nettside (skrapekort.no) hatt et hjemmekontor og sittet der og jobbet på kveldene. Men nå er jo utfordringen å ha med seg den faste jobben hjem og finne plass til den og integrere den i den nye hverdagen som ingen vet hvor lenge kommer til å vare.

Håper dette var av interesse for deg, at du fant noe å kjenne deg igjen i, eller plukke ut som inspo. Er det noe du lurer på ang hjemmekontoret; hvordan få bedre plass, hvordan organisere seg, hvordan lage rutiner osv så send meg spørsmål, så skal jeg svare på det. Eller som sagt, om du ønsker å dele dine erfaringer, rutiner og opplevelse av å ha et hjemmekontor. Enten om det er nytt eller vanlig eller litt av begge deler.

Ha en videre fin hjemmekontor dag.

Cecilie