Hva er forskjellen på en interiørdesigner og boligstylist?

I dag florerer det av tjenester og begreper på fagfolk i interiørbransjen. Det kan virker som om de utfører nesten de samme tjenestene, og det kan være litt vanskelig for en forbruker å skille mellom disse. Vi ønsker derfor å forklare det på en enkel måte.

Hva er en boligstylist?

En boligstylist er en som styler boligen din for salg. De er altså ikke opptatt av å finne ut av hva du liker, ønsker og har behov for. De er ikke der for å skape ditt hjem. Derimot er de der for å skape en atmosfære og en stemning som skal appellere til flest mulig kjøpere. Det kan for mange være litt uvant og ubehagelig å se hjemmet sitt bli forvandlet til noe de ikke liker eller ville valgt selv.

Som sagt så er jobben til en boligstylist å treffe et bredest mulig spekter av potensielle kjøpere. Det er ingen fasit på hva boligstyling er, og per i dag er det ingen formell utdannelse, svært få bøker og veldig få kurs som er rettet mot de som vil jobbe med dette. En boligstylist kan derfor være alt fra selvlært til en som har høyere utdannelse innen interiør.

En typisk stylet bolig vil være strippet for personlige bilder og eiendeler. Den er ryddet til det ekstreme og ofte kommer boligstylisten med egne produkter til å fullføre resultatet før fotografering. Du kan si det er tre måter å bruke en boligstylist på:

  1. Råd og veiledning. En boligstylist vil komme hjem til deg og i løpet av en times tid gå gjennom hele boligen din og komme med konkrete råd. Etter dette står du selv som kunde ansvarlig for å gjennomføre anbefalte endringer. Du blir kanskje rådet til å kjøpe inn litt puter og tepper eller et sengeteppe. Dette fungerer bra for de som allerede har en stor interesse for interiør og hjemmet deres trenger minimalt med styling
  1. Delstyling. En boligstylist vil komme på befaring for å få et overblikk over hva du har som kan brukes og hva de skal ta med. Ofte vil du få en liste over ting som må gjøres før stylisten kommer tilbake og styler før foto. Dette fungerer for deg som har alt av store møbler, men som trenger puter, pledd, tepper, sengetepper, lamper, bilder, planter og eventuelt litt småmøbler. Boligstyling er ofte litt overdrevent med bruk av puter og pledd og nøytrale bilder og kunst for å skape denne stemningen som skal appellere til et bredt spekter av nye eiere.
  1. Fullstyling. Dette er for deg som skal selge et tomt hjem. Her kommer stylisten inn med alt og setter det opp så det ser ut som et hjem, med store møbler og interiør.

Boligstyling er blitt veldig populært ettersom det kan øke interessen og verdien på boligen din. Det er veldig vanlig for meglere å samarbeide med boligstylister.

Vi hjelper deg gjerne med å selge din bolig. Her kan du lese mer om våre tjenester. Er du megler og ser etter nye stylister å samarbeide med kan du lese mer her.    Har du spørsmål, ta kontakt med oss her eller send en mail til post@maromageli.no

Hva er en interiørdesigner?

En interiørdesigner er en som hjelper deg med å skape ditt miljø og interiør i din bolig, hytte eller på arbeidsplassen;  det kan være en liten skjønnhetssalong, kafe, restaurant, kontor eller butikk. En interiørdesigner vil fokusere på dine behov, ønsker og stil og de vil jobbe med deg og ditt ønske om å skape et hjem, i motsetning til boligstylisten som fokuserer på kundegruppen som skal kjøpe ditt hjem.

Det er flere navn på arbeidsoppgavene til en interiørdesigner. De vanligste vil være interiørhjelp, interiørkonsultasjon, interiørstyling eller interiørveiledning. Det er ikke rart det er forvirrende. I tillegg så er det interiørdesign og interiørarkitektur. En interiørarkitekt jobber gjerne tett med arkitekter og jobber ofte på store prosjekter, så jeg går ikke mer inn på det nå.

Selv er jeg, Cecilie i Marø & Mageli, (med link til om oss) utdannet interiørarkitekt, men liker å kalle meg interiørdesigner. Jeg foretrekker å jobbe med kunder som vil endre på farger, materialer og litt mer detaljer i miljøet sitt. Min fordel er at jeg kan mye om bruken av rom, soneinndeling og flyten i boligen.

Det er flere måter å få hjelp på når du skal gjøre noe med hjemmet ditt, på kontoret, i hytta eller butikken.

  • interiørveiledning. Her kommer interiørveilederen hjem til deg og sammen vil dere gå over de aktuelle rommene. Du kan si at det er litt det samme som en veiledningstime med en boligstylist. De kommer med råd og sammen diskuterer dere potensielle løsninger. Dere snakker kanskje om farger, ommøblering, hva som kan byttes ut og kjøpes inn. Det er litt som å ha en å sparre med hvis du har låst deg fast i all inspirasjon eller ikke helt klarer definere hva du ønsker og trenger. En slik veiledning varer som regel opp til to timer. Etter dette er det opp til deg selv å gå videre
  • Interiørkonsultasjon. Dette er interiørveiledning med det lille ekstra. Her vil interiørkonsulenten komme hjem til deg på en befaring, stille spørsmål/foreta en behovsanalyse og ta nødvendige bilder og oppmåling. Etter dette vil de utarbeide et moodboard. Dette er et veiledende verktøy med masse inspirasjonsbilder for å kommunisere at man har forstått ditt ønske om stil og atmosfære. Videre kan en interiørkonsulent levere et forslag på produkter.
  • interiørdesigner. Dette er da hakket videre etter interiørkonsulent. Nå vil du også få en konkret møbleringsplan, 2D- og 3D-tegninger, en belysningsplan og en mer konkret shoppingliste med produkter. Det er en helhetlig løsning, der dere sammen skaper en total løsning for boligen.

Om du ønsker å vite mer om hvordan vi i Marø & Mageli jobber med boligstyling og interiørdesign, send meg en mail og spør her.

Her kan du lese mer om våre interiørtjenester.

Med vennlig hilsen Cecilie Marø Høiback.